SDM Pharma Урьяж, термальна вода французьких альп
Про дитячу шкіру по-дорослому

Про дитячу шкіру по-дорослому

І ось настав цей довгоочікуваний день - Ви з малюком приїхали з пологового будинку додому. Відтепер центр Всесвіту для Вас тут – навколо цієї маленької, зворушливої та найпрекраснішої істоти на світі. Усі двадцять чотири години на добу Ваші думки та турбота лише про нього. Віднині Ваше маля – найважливіша частина Вашого життя!

Хвилювання про перебіг пологів змінилися іншими переживаннями. Попри те, що Ви читали спеціальну літературу, багато спілкувалися з досвідченими мамами, відвідували курси для молодих батьків, Ви розумієте, що теорія – то одне, а практика – зовсім інше.

Запитань - безліч: чи достатньо Вашого молока для вигодовування, чи наїдається малюк; чому він вдень спить, а вночі «гуляє»; як вибрати перший, найкращий шампунь; як доглядати його ніжну шкіру.

Щоб правильно дбати про шкіру немовляти, потрібно знати її особливості.

Дитячій шкірі потрібен особливий догляд у порівнянні зі шкірою дорослої людини. Шкіра новонароджених перебуває в процесі розвитку, її захисні функції ще не сформовані повною мірою, тому вона чутлива та сприйнятлива до будь-якого подразнення. Шкіра немовляти має багато чому «навчитися» в перші кілька місяців життя, тому перші півроку життя дитини – найважливіший період догляду за її шкірою.

У цій статті ви дізнаєтеся про будову шкіри дитини, в чому її відмінність від шкіри дорослої людини, про важливість правильного вибору першої косметики для дбайливого догляду за ніжною шкірою малюка.

Батьки повинні пам'ятати, що здорова шкіра малюка – показник його здоров'я; ретельний щоденний догляд за нею – обов'язковий.
Щоб краще зрозуміти особливості шкіри у дітей, потрібно згадати будову та анатомію шкіри.
Шкіра – захисний бар'єр організму
Шкіра – захисний бар'єр організму

Усім відомий факт: шкіра – найбільший за площею орган людського тіла. Це своєрідний бар'єр від несприятливих зовнішніх чинників. Шкіра запобігає втраті вологи, захищає організм від патогенних бактерій, різноманітних алергенів та подразників. Шкіра забезпечує терморегуляцію, запобігаючи переохолодженню або перегріву організму, бере участь у процесах дихання та обміну речовин, захищає від ультрафіолетового випромінювання.

Шкіра – унікальний орган, вона одночасно ідеально міцна, і водночас ніжна та еластична. Захисну роль шкіри неможливо переоцінити.

Будова шкіри
Будова шкіри

Шкіра складається з трьох основних шарів: епідерміс, дерма та гіподерма.

Найважливішою ланкою у захисті шкіри є її верхній шар – епідерміс.

Епідерміс також має декілька шарів. Його зовнішній шар називається роговий чи Stratum Corneum. Саме він – перша лінія захисту та «кріпосна стіна», що приймає на себе удари зовнішнього середовища. Роговий шар взаємодіє з кремами, мазями, емульсіями та засобами, що очищають шкіру. Підтримка його цілісності та оптимальне зволоження косметичними засобами надзвичайно важливі, адже роговий шар містить лише 10 відсотків вологи (на відміну, наприклад, від дерми, в якій 80 відсотків води).

Варто йому «розкришитися» через нестачу вологи і втратити свою цілісність, як відразу порушується весь захисний механізм шкіри. «Цегляна кладка стіни» рогового шару вже не така щільна, він починає пропускати крізь себе бактерії та інші мікроорганізми.

У дермі розташовані потові залози (регулюють тепловіддачу) і сальні залози (запобігають пошкодженню та інфікуванню шкіри, виділяючи шкірне сало), а також дрібні кровоносні та лімфатичні судини, нервові закінчення та волосяні фолікули. Завдяки дермі наша шкіра міцна та еластична.

Гіподерма, або підшкірно-жирова клітковина – нижній «поверх» шкіри, який складається із сполучної тканини та жиру. Гіподерма пронизана великими кровоносними судинами. Завдяки цьому шару шкіри, наше тіло виглядає м'яким, а кістки та суглоби не виділяються чітко.

Звичайно, будова шкіри набагато складніша, але ці три шари є основними її “поверхами”.

Особливості шкіри новонароджених

Будова та функції дитячої та дорослої шкіри в основному схожі, але є суттєві відмінності. Розглянемо їх:

  • Зовнішній шар епідермісу (роговий шар) дитячої шкіри набагато тонший, ніж у дорослого, а зв'язок дерми з епідермісом ще слабкий. Отже, бар'єрна функція шкіри малюка ослаблена і може бути легко пошкоджена через хімічні або механічні фактори (це можуть бути агресивні засоби догляду за шкірою або одяг, що щільно прилягає до тіла, тертя памперсів та ін.).
  • На відміну від дорослої шкіри, терморегулююча функція у немовлят розвинена слабо, оскільки потові залози ще недорозвинені. Це може легко призвести до переохолодження або перегріву новонародженого.
  • Потові залози у новонародженого почнуть функціонувати лише з трьох місяців, тому функція виділення у них майже відсутня. Це ускладнює виведення з організму токсичних речовин.
  • Велика кількість судин у дитячій шкірі та висока проникність епідермісу дозволяє їй «дихати», внаслідок чого шкіра дитини отримує в 10 разів більше кисню, ніж шкіра дорослого. Щоб підтримати дихальну функцію, важливо, щоб дитяча шкіра була здоровою та чистою.
  • Шкіра дитини більш проникна через дефіцит ліпідів у роговому шарі, тому вона швидко вбирає вологу, але також швидко її втрачає, викликаючи сухість.
  • рН шкіри новонародженого (показники кислоти та лужності) майже нейтральний, слаболужний. Це означає, що шкіра недостатньо захищена та існують сприятливі умови для розповсюдження бактерій. Тільки з трьох місяців життя дитини її рН почне зрушуватися в більш кисле середовище, що значно збільшить захисні властивості епідермісу та стійкість до мікробів. У дорослої людини секрети сальних та потових залоз забезпечують здорове кисле середовище шкірного покриву.
  • Велика кількість кровоносних судин у шкірі новонародженого мають тонкі проникні стінки, тому шкіра може «пропускати» крізь себе різні речовини. Враховуючи цю особливість шкіри малюка, з особливою увагою слід вибирати засоби, що наносяться на шкіру дитини.
  • Вироблення меланіну у дітей знижено (меланін захищає шкіру від шкідливого впливу сонячних променів). Тому дитяча шкіра чутлива до ультрафіолетового випромінювання. Необхідно з обережністю приймати сонячні ванни та захищати шкіру малюка спеціальними засобами.

Враховуючи всі ці особливості дитячої шкіри, до засобів догляду за шкірою дитини пред'являються особливі вимоги.

Насамперед, вони повинні бути натуральними, гіпоалергенними, без парабенів, із найякіснішої сировини, а прості чисті формули мають забезпечувати максимально дбайливий догляд за ніжною шкірою малюка.

Дерматологічні лабораторії Урьяж пропонують Вашій увазі лінію Bebe 1-й догляд за малюком, яка повністю відповідає всім вимогам до продуктів такого призначення

Формули засобів розроблені на основі термальної води Урьяж та екстракту органічного едельвейсу, вирощеного в Альпах. Продукти дитячої лінії містять до 98% інгредієнтів натурального походження, мають нейтральний рН та ультра ніжні текстури.

Засоби Uriage Bebe 1-й догляд за малюком пройшли дослідження під педіатричним та дерматологічним контролем, мають високу ефективність. М'який догляд за ніжною шкірою новонароджених та дітей дарує справжню турботу та 100% задоволення від використання.

Тут Ви знайдете не тільки продукти для очищення, зволоження та живлення шкіри дитини, але й засоби при таких станах шкіри як дерматит, попрілість, сухість, подразнення, свербіж, лущення та ін.

СДМ-ФАРМА