SDM Pharma Урьяж, термальна вода французьких альп
Шкіра новонародженного: поширені захворювання

Шкіра новонародженного: поширені захворювання

Шкіра як у немовляти. Мабуть, ви неодноразово чули цей вислів. Яка ж асоціація виникає одразу після цієї фрази? Ніжна, тонка, шовковиста та водночас вразлива шкіра. Та насправді це не зовсім так. Шкіра немовляти, як і у дорослих, складається із трьох шарів, проте, має ряд відмінностей, які власне зумовлюватимуть появу висипань, які характерні саме для дітей. Певні стани не потребують лікування і минають самостійно. У цьому разі достатньо підібрати правильний догляд за новонародженим і використовувати спеціальні засоби та креми для дитячої шкіри. Інші ж потребують спеціального догляду або використання медикаментів.

Заспокійливий зволожуючий засіб
Акне новонароджених
Акне новонароджених

Акне новонароджених – це висипи у вигляді дрібних гнійничків, що виникають на обличчі малюків приблизно з 3-го тижня від народження, частіше у хлопчиків. Вони не пов’язані із бактеріальною інфекцією і в більшості випадків не потребують лікування. Зазвичай, висипи зникають протягом кількох місяців абсолютно безслідно. Cеред основних причин виникнення акне слід розглядати наступні: наявність у малюка материнських гормонів та зміну гормонального фону самого малюка. При таких станах необхідно підібрати правильний догляд за шкірою немовляти і не використовувати косметичні засоби з високим вмістом жирів або жирний дитячий крем. При легких проявах достатньо дбайливого очищення.

Молочні кірочки
Молочні кірочки

«Молочні кірочки» або гнейс – це все прояви себорейного дерматиту, саме того захворювання, що у дорослих асоціюється із лупою. Білі або жовтуваті себорейні кірочки з’являються на шкірі голови немовлят і часто викликають занепокоєння у матусь. Причина їх виникнення полягає в особливостях роботи сальних залоз і пов’язана із впливом материнськи гормонів на утворення шкірного сала. У більшості малюків молочні кірочки з’являються у віці від 2-х тижнів і минають до 1 року. Спеціальні засоби, наприклад, емульсія чи шампунь від молочних кірочок допомагають позбутися неестетичних нашарувань та підтримувати фізіологічний баланс шкіри голови.

Пелюшковий дерматит або попрілості на ділянці підгузка
Пелюшковий дерматит або попрілості на ділянці підгузка

Ще однією поширеною проблемою, з якою зустрічаються близько третини малюків та їхніх батьків є пелюшковий дерматит – запалення та подразнення шкіри на ділянці підгузка. Це приносить немовляті дискомфорт та неприємні відчуття, може викликати дратівливість та неспокій. По суті, це не що інше, як контактний дерматит, тобто подразнення внаслідок порушенням бар’єрних функцій шкіри ферментами сечі та калу та тертя ніжної шкіри об поверхню підгузка. Тому, у цій ситуації не варто поспішати його змінювати, оскільки це не алергія на підгузок. Для лікування таких станів застосовують спеціальні засоби, наприклад, крем від попрілостей. Слід зазначити, що краще застосовувати крем для зони підгузок, що містить цинк у своєму складі. Буває, що пелюшковий дерматит повертається знову, і тоді варто звернути особливу увагу на застосування спеціальних бар’єрних кремів під підгузок. Збираючись у пологовий, радимо заздалегідь придбати крем від попрілостей.

Для попередження і лікування пелюшкового дерматиту
Атопічний дерматит
Атопічний дерматит

Варто згадати і про атопічний дерматит, оскільки кожна 5-та дитина страждає на це захворювання. Атопічний дерматит – спадкове хронічне захворювання з переважним ураженням шкіри, яке супроводжується сухістю, свербежем, почервонінням і висипами. Базою у лікуванні цього захворювання є правильний догляд за дитячою шкірою з використанням гіпоалергенних зволожувальних кремів. Зволожувальний крем для немовлят, які страждають на атопічний дерматит, носить назву емольєнт. Його дія спрямована на відновлення шкірного бар’єру та попередження випаровування води. Емольєнти пом’якшують шкіру, зволожують та усувають свербіж. Більш складні форми атопічного дерматиту, окрім застосування базового догляду, потребують обов’язкової консультації лікаря із підбором лікувальної тактики.

Пітниця
Пітниця

Пітниця – це ще одна досить поширена проблема, що виникає у дітей першого року життя. Вона буває різних типів та причина одна – перегрівання, внаслідок якого на шкірі з’являється висип. Найкраще - займатись профілактикою та дотримуватись основних рекомендацій, щоб не допустити надмірного потовиділення. Якщо ж все таки прояви з’явились, то немає необхідності одразу шукати крем від пітниці для новонароджених, оскільки в більшості випадків достатньо частого ополіскування під душем, щоб допомогти швидше заспокоїти шкіру та зменшити висип. У разі запущеної пітниці необхідне спеціальне лікування.

Звичайно, ми розглянули далеко не всі проблеми шкіри немовлят, а лише ті, що зустрічаються найчастіше. Проте, намагались розставити акценти, в кожному стані.
Пам’ятайте, що косметика по догляду за шкірою відіграє важливу роль у здоров’ї малюка і саме тому повинна бути якісною та безпечною, а ще обов’язково подобатись вам обом.

СДМ-ФАРМА